Magyar történelmi időszalag gyerekeknek

2014. május 24., szombat

Életünk a török uralom alatt

    Hosszú - hosszú évtizedek teltek el a tatárjárás után.
    Miután a tatárok kimasíroztak, újjáépítettük Magyarországot. Hamarosan még veszedelmesebb  ellenség jött: a törökök. Hunyadi és vitézei lerombolták a törökök hajóit. A törökök a Duna vizén jöttek, de a magyar keresztesek Nándorfehérvárnál megtámadták őket. A törökök visszatámadtak és ebből nagy harc lett. A keresztesek már majdnem feladták, amikor a magyarok a parton is támadtak, így a törökök két tűz közé kerültek. 

Kulcsszó gyűjtés

Mit olvastunk?
    Dugovics Titusz az életét adta a mi hazánkért. Lelökött egy törököt a vár fokáról, de úgy, hogy ő is vele zuhant. Ekkor a törökök visszavonultak.
    Ezután azt a hírt hallottuk, hogy Mátyást Prágába zárták. Édesanyja leveleiben siratta, a leveleket egy holló vitte el a várba. De Mátyást kiszabadították Prágából és megválasztották királynak. A nép a Duna jegén kiáltotta: Éljen Mátyás király! 
Forró nap derült Magyarországra, amikor a vadászcsapatok vándorútjukra indultak. Megláttunk egy malmot, ahol vizet kértünk Kinizsi Páltól. Kinizsi egy malomkövön nyújtotta felénk a vizet, olyan erős volt, hogy Mátyás hadvezérének választotta.

(Lejegyezték: Árpádék, közreműködtek Tasék)

Mit olvastam? Egyéni feladatlap (részlet)

    1552. szeptember 9-én török sereg közeledett az egri várhoz. Benn a nők és a férfiak harcra készülődtek. Az asszonyok forralták a vizet, a szurkot és az ólmot. Vezérünk megerősített minket. Megesküdtünk, hogy életünk árán is megvédjük a várat. A nők abban segítettek minket, hogy a forró vizet, szurkot öntöttek le a vár faláról. A harcban sok török meghalt. A pasák hiába adták ki a parancsot, a sereg visszavonult. Győztünk!
    Később visszafoglaltuk a Budai várat is. Gábor barát hősiességének is köszönhető ez, ő egy ágyúlövéssel 1500 törököt megölt, ezért elnevezték "tüzes barátnak". A harc közben a törökök elfoglalták az egyik bástyát, de egy katonánk végül kicserélte a török zászlót magyarra.
Ezután egész Európa ünnepelt minket azért, hogy legyőztük a törököket.

(lejegyezték: a törzsek)
    Utunk folytatódik, de, hogy hogyan, azt a következő blogbejegyzésünkben tudjátok majd meg.


A sok harcról, csatározásokról olvasva, kedvet kaptunk egy kis törzsi vetélkedésre. Testnevelés órán össze is mértük erőnket. Persze nem buzogánnyal, szablyával harcoltunk, csak sorversenyt rendeztünk.






Álmosék győztek!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése